Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Pentru incepatori
FOTOdigital.ro Forum > FOTO DIGITAL > Tehnica Fotografica
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
razvanis
Aici cei mai noi in ale fotografiei digitale pot pune intrebari legate de tehnica foto ... termeni de specialitate , semnificatie, setari si cum influenteaza ele pozele ... sfaturi practice . Contez pe participarea tuturor membrilor care au un raspuns pertinent sau doresc unul ... si in primul rand pe "ajutorul" oferit de Mir si kork ...

Regula : Nu se va pune o noua intrebare pana cea precedenta nu este solutionata
razvanis
Acestea fiind spuse , incep eu ... vreau sa stiu ce inseaman ISO si ce semnifica cifrele din sufix exemplu :ISO 90 si de ce se umbla acolo ,cum modifica rezultatul setarea optima o acestei optiuni ...
Din ce am inteles pana acum cred ca este ceva legat de sensibilitatea aparatului , corect? Si se seteaza in functie de lumina exterioara... astept explicatiile voastre.
zzz
Chestiunea cu sensibilitatea echivalenta ISO vine din fotografia cu film (argentica) si ideea importanta este ca, cu cat este fixat un coeficient ISO mai mare, cu atat sensibilitatea la lumina este mai mare, crescand insa corespunzator si zgomotul imaginii rezultate. Iata si o explicatie mai detaliata:

"Film speed describes a films sensitivity to light. Fast films are very receptive to light, slow films are not. Films are commonly given ISO (International Standards Organisation) rating on the following scale:

ISO 25, ISO 50, ISO 100, IS0 200, ISO 400, ISO 800, ISO 1600, ISO 3200

ISO 25 film is very "slow", so requires much more time to produce a well-exposed image than ISO 800 film. ISO 800, 1600 and 3200 film is thus better suited to dim weather conditions, and action shots. The benefit of slow film is that it usually has finer grain than fast film. Professional photographers usually seek fine grain, and therefore require a tripod to expose an image on slow film and keep the camera still for the duration of the shot. "
rosana
zzz a zis: " Chestiunea cu sensibilitatea echivalenta ISO vine din fotografia cu film (argentica) si ideea importanta este ca, cu cat este fixat un coeficient ISO mai mare, cu atat sensibilitatea la lumina este mai mare, crescand insa corespunzator si zgomotul imaginii rezultate. "

problema mea e urmatoarea: ma gandesc foarte serios sa-mi schimb aparatul si de catva timp ma invart printre diverse modele de aparate. poate nu stiu eu unde sa caut, dar cum sa depistez care aparat e mai bun d.p.v. al zgomotului?
voov-X
daca vrei sa iei un aparat cat de cat, te poti uita pe steves-digicams.com si vezi aici poze facute cam cu fiecare aparat...
iar pe dpreview au facute teste comparative de nivel al zgomotului, dar din pacate nu pentru prea multe aparate...
rosana
m-am mai uitat pe amandoua. dar cred ca mi-a scapat chestia cu testele comparative. cat despre pozele facute cu fiecare aparat ce sa zic...sunt toma necredinciosul cu toate programele astea de prelucrat si in plus poate dau la teste aparate bine calibrate sau...eu mai stiu blink.gif
voov-X
spre exemplu la aparatul pe care l-am cumparat eu, adica minolta s414 poza cu barcile de pe steves nu prea e de calitate: zgomot mare si culori cam pale... destul de nereusita; dar am fost destul de surprins sa constat faptul ca aparatul merge bine si scoate culorile destul de bine...
uita-te la poza cu barcile... acolo poti aprecia destul de bine nivelul de zgomot al aparatului daca te uiti pe cer in partea de sus... asta pentru conditiile de lumina din poza... pentru ca in intuneric e cu totul alta povestea... mai sunt si ceva teste de specialitate pe dpreview...
razvanis
Aha ...deci ISO mare pt imagini in miscare , instantanee , dezavantaj zgomot
ISO mic pt calitate dezavantaj durata ... asa-i?Ok merci pt explicatii beer.gif
razvanis
Despre zgomot ...ce este si cum poate fi inlaturat ... o prima "arma" este expunerea de lunga durata , asta din ce am inteles pana acum ... in cazurile in care apare in poze cum scapam de el?
Mir
Simplu ! cu NEAT IMAGE ! :
www.neatimage.com
gasesti si modul de utilizare acolo, e foarte simplu !

Dar e preferabils a nu fie zgomat de la bun inceput...
razvanis
Ok thanks mir ... incerc acum . Dar se poate reduce nivelul de zgomot doar din setarile aparatului ?Adica sa minimizez efectul asta din stadiul de fotografiere ... cu apratul meu stiu ca nu e posibil , dar cu altele?
razvanis
Uite ce am reusit ... inainte arata asa...
razvanis
Si dupa tratmentul Neat Image ...
kork
Deci, se poate. smile.gif
voov-X
din aparat se poate prin setarea unei valori ISO cat mai mici... altceva nu stiu...
criserb
Prin setarea ISO-ului cat mai mic zgomotul scade considerabil... am testat chestia asta pe pielea mea, deci cu cat e mai mic ISO-ul cu arat zgomotul e mai mic... mai ales pe timp de noapte sau cand lumina este redusa. Se poate vedea chestia asta pe topicul By Night unde am pus niste poze cu arcul de triumf, acolo am folosit ISO 50 - mai mic nu poate aparatul meu. Facand aceleasi poze cu ISO 400... aratau groasnic. Deci chiar conteaza acel ISO smile.gif
razvanis
voov-x ,criserb merci ... chestia cu ISO mi-o explicase mir si zzz si am prins ideea , la ISO mic cum ai folosit tu ISO50 timpul de expunere trebuie sa fie mai mare , corect ? fata de cazul in care foloseai un ISO mare ... care ...din cate stiu pana acum se preteaza instantaneelor , pozelor din actiune sau cu multa lumina...corect?

Ok vreau sa stiu ce este compozitia unei poze , o idee am eu , si cum poate fi ea mai buna sau nu... thanks.
criserb
Asta ma intereseaza si pe mine... asa ca ii asteptam pe cei mai buni smile.gif kork, mir, zzz ? care e ne zice si noua ?
voov-X
pai despre compozitie ar fi multe de discuatat... o idee de baza ar fi sa nu plasezi subiectul in mijloc, ci la aprox. o treime intr-o parte sau alta a pozei... cel mai bine compozitia s-ar putea vedea pe exemple: bun si rau...
voov-X
http://www.shortcourses.com/using/exposure...re/chapter3.htm
aici sunt cateva chestii interesante despre tehnica...
o sa caut si linkul despre compozitie
voov-X
check this out!
http://www.photozone.de/bindex4.html
aici sunt destul de multe chestii legate de proportiile subiectelor in fotografie si de compozitie... si altele...
razvanis
Interesant ... thanks voov-x ... dar tot vreau sa aud parerea profesionistilor ...
Mir
Ufff......e mult de scris aici.
La un curs de fotografie compozitia cred ca este predata in muuuulte zile.
O sa scriu regulile de baza in scurt timp. dar cred ca o sa fac un thread separat.
razvanis
Ok ..asteptam cu nerabdare dezvaluirea secretelor...
voov-X
pai dupa cum zicea Mir e cam multisor de scris daca vrei sa cuprinzi toate aspectele... ca nu e ca la ISO pui 50si iese fara zgomot... compunerea unei imagini zic eu este de multe ori subiectiva... e mult si it trebuie ceva experienta sa fii in stare sa vorbesti despre compozitie... il admir pe Mir daca se incumeta la asa ceva wink.gif
ladima
Dintre toate site-urile cu indrumari legate de compozitie, cel mai mult mi-a placut cel de pe linkul de jos. Este mai simplu sa va trimit acolo decat se repet ce am citit eu. composition

Ar mai fi fost ceva de spus si despre ISO in cazul aparatelor digitale. Toti stim ca in loc de film, aparatul digital foloseste ca material fotosensibil un senzor (CCD sau CMOS) care ramane acelasi indiferent de setarea de ISO data de aparat. Daca senzorul ramane acelasi, intrebarea este cum se modifica sensibilitatea. Din cate am citit si eu aceasta se face printr-o supraalimentare a senzorului, fapt care produce si zgomotul de imagine sau chiar artefacte de genul hot-pixel. Ce mi se pare interesant este ca in cazul senzorilor CMOS cu care sunt dotate unele camere profesionale (Canon, Kodak) zgomotul produs de un ISO mai mare este mult redus fata de cel produs de CCD-urile altor camere profesionale. Un exemplu este dat aici

Un crop de pe o imagine luata la ISO 800 cu Canon 300D:
kork
De studiat fotografiile de pe www.photosig.com (peste 1.000.000) si www.photo.net
vladutz
Referitor la intrebarea despre ISO

ISO-ul echivalent pentru aparatele digitale vine de la aparatele cu film unde definea exact sensibilitatea filmului, asa cum s-a mai explicat pana acum.
In cazul aparatelor digitale, evident senzorul este acelasi (CCD, CMOS) indiferent de dorinta utilizatorului. Este deci o denumire "echivalenta". Variatia ISO-ului echivalent se realizeaza de fapt prin modificarea amplificarii de semnal a senzorului. Ca orice amplificator, ca orice canal de comunicatie amplificat sau nu, oricat de performant ar fi el, introduce zgomot si altereaza semnalul de intrare (originalul). Acest zgomot este la randul sau amplificat si, in functie de amplificarea dorita (ISO-ul dorit), altereaza mai mult sau mai putin semnalul util. Caile de combatere a acestui fenomen sunt folosirea unor senzori cat mai sensibili pentru un lucru cu o amplificare cat mai mica posibil si proiectarea si construirea unor amplificatoare cat mai performate posibil la tehnologia existenta.

De aceea, atunci cand lumina "este din belsug" nu prea exista problema zgomotului din fotografie. Evident senzorul luminos primeste destula informatie, semnalul electric generat este de aplitudine mare iar zgomotul intern al amplificatorului devine neglijabil, dar si amplificarea este minima.

Cand lumina este insa precara, amplitudinea semnalului electric generat de senzor devine comparabila cu cea a zgomotului si astfel raportul semnal / zgomot nu mai este favorabil. Ampificatorul va amplifica atat zgomotul cat si semnalul in o proportie apropiata. Si de aici problema: "Fotografia iese zgomotoasa!"
voov-X
ieeeeee!
in sfarsit o explicatie din care am inteles si eu exact de unde vine zgomotul! ca nici nu stiam, dar poate imi era si lene sa caut wink.gif
razvanis
Pana vine Mir cu explicatia despre compozitie lansez o noua intrebare , ce sunt filtrele si la ce folosesc ele ?
floriano
un punct de start foarte bine documentat gasesti aici

sper sa te ajute makar initial!
razvanis
Thanks floriano ...
kork
Practice, Mutha, practice:

http://www.luminous-landscape.com/essays/p.../practice.shtml
BeNnY
De fapt ce e zgomotul? huh.gif
Rapiduletul
Salut prieteni.Dat fiind ca sunt incepator incerc si eu sa invat cum trebuie sa "aranjez" o fotografie.Drept urmare,pe langa incercarile facute de mine,apelez si la sfaturile voastre.Prima problema ar fi alegerea aparatului.Mir mi-a dat un sfat,si-i multumesc pt asta,dar totusi sunt in dilema.Acum cateva luni mi-am cumparat un Sony DSC-P32 cu 250 $.Cu acest aparat am facut majoritatea pozelor si am constatat ca zoom-ul digital este practic ineficient dpvd al calitatii pozei.Acum cateva zile am mai prins o ocazie,zic eu,siam cumparat un Benq DC 5330 (are zoom optic) cu 150 $.Problema este ca nu stiu pe care sa-l pastrez ?Cu care aparat pot scoate poze de o calitate mai buna ?Treaba e ca trebuie sa renunt la unul dintre ele,nu stau foarte bine cu banii.La care ? Contez pe ajutorul vostru.
Rapiduletul
Si revin cu o "pozna".Ce ar mai trebui facut la ea ?
Rapiduletul
Am plecat de la aceasta poza originala,facuta cu Sony.
noname
varianta mea
smile.gif
Sper sa nu fie cu suparare ca m-am jucat cu ea.
BeNnY
Nu prea imi place cropul care l-ai facut...

Varianta mea
JOHNy
Incercati sa scoate si zglomotul din imagine cu Neat Image wink.gif
Rapiduletul
Nu este nici o suparare, de aceea am postat aici pt ca vreau sa vad ce greseli fac si sa le indrept.Acum,spuneti-mi cum a-ti procedat la prelucrare, ce a-ti facut ? Eu am taiat poza in felul ala pt ca am uitat sa scot data in momentul efectuarii pozei iar dupa aceea, la prelucrare,nu am stiut daca poate fi scoasa si cum.Cu voia vostra am sa postez numai aici si chiar rog moderatorii sa scoata celelalte poze postate de mine in alte topicuri pt ca le-am postat aiurea, locul meu este aici,la incepatori.Inca odata imi cer scuze pt "incarcarea" altor topicuri cu prostiile mele.
noname
Ce am facut eu:
- crop
- flip horizontal (pentru ca firele sa descrie diagonala puternica si nu cea secundara care provoaca efecte depresive)
- levels
- selectat apa si umblat la hue/saturation pana am facut-o albastra
- render- lights
- stroke
kork
Cateva cuvinte despre arhitectura:
http://www.luminous-landscape.com/tutorial...hitecture.shtml
Rapiduletul
Mai incerc cu cateva fotografii... poate sunt mai reusite rolleyes.gif .
1.Cana Microsoft Office
2.Vegetatie
3.Poluare
4.Poluare pe apa
Bineinteles,astept pareri si impresii.
Rapiduletul
2.Am micsorat cam mult,cred,dar depaseam "greutatea" maxima admisa huh.gif
Rapiduletul
3
Rapiduletul
4
centrino
Incearca sa scazi calitatea compresiei JPEG si de-abia atunci cand devine mult prea jalnica mai umbla la simensiuni.
biggdaniell
rapiduletu...foloseste photoshop-ul pt resize/compresie...
se vede cu ochiul liber ca le-ai facut cu irfanview (sau acdsee)
Rapiduletul
Asa este,irfanview.Am sa folosesc photoshop.Multzam
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.