Help - Search - Members - Calendar
Full Version: granulatii ISO
FOTOdigital.ro Forum > FOTO DIGITAL > Tehnica Fotografica
vladam
Am si eu o intrebare... cat de mult conteaza granulatiile care apar datorita sensibilatii (ISO)? Am facut niste poze cu iso 200, 400 (fortat de imprejurimi), care au iesit clare, dar cu putine granulatii, vizibile.
Gabi Udrea
Pai, raspunsul depinde de destul de multi factori.
Incepand cu scopul final al imaginii respective (vizionare, publicare, printare la dimeniuni mari etc.). Apoi depinde de tipul granulatiei. Filmele (pelicula) profesionale [sau speciale] pot atinge valori ISO foarte mari, chiar si de 32 000 ISO ! ( blink.gif ) fara a avea o granulatie la fel de mare ca un senzor digital la 400 - 800 ISO (pe P&S).

Cu granulatia poate sa fie poveste lunga, deoarece ea poate influenta atat simtul estetic al privitorului (adica zgarie pe ochi biggrin.gif ), poate influenta nivelul detaliilor, in special in zonele umbrite, de asemenea poate afecta si nivelul de contrast & saturatie.

Dar sunt cazuri, cu precadere la conversia fotografiilor in B&W cand granulatia poate sa fie folositoare, avand efect vizual puternic.

Ca sa fac totusi o mica rectificare pentru a pastra corectitudinea informatiilor, foarte putine aparate digitale au de fapt granulatie. In cazul filmului argentic cresterea valorii (sensibilitatii) ISO, aduce dupa sine si o vizibilitate crescuta a particulelor de halogenura de argint existente pe pelicula. Efect cauzat de aglomerarea acestora in grupuri care astfel devin vizibile datorita marimii lor crescande.
La digital insa apara zgomotul (eng. noise). Mai multe detalii aici >>CLICK!<<
vladam
Pe mine ma intereseaza la fotografia digitala, zgomotul (noise), daca e normal sa am atunci cand folosesc valori ISO precum 100, 200, 400.
Gabi Udrea
Zgomot exista in orice imagine digitala indiferent de ISO, incepand cu cele mai mici valori la care ajung aparatele digitale (50 - 64 ISO). Problema e atunci cand acesta devine vizibil, sau incepe sa influenteze negativ calitatea tehnica a imaginii. (Aceste lucruri depind de fiecare tip de aparat in parte [senzor, procesare interna, etc.])
vladam
cam asa arata la ISO 100 o poza http://ic1.deviantart.com/fs18/f/2007/121/...s_by_vladam.jpg cu aparatul meu

E bine sau rau?

poza are cam 3 MB rezolutie 3072*2304, s-ar putea sa se incarce greu.
sarpe_rom
Dupa mine e destul de mare. Dar eu mi-as face griji din cauza aberatiilor decat din cauza zgomotului. Ai aberatii destul de mari.
Numai bine!
Gabi Udrea
Pentru ISO 100 intr-adevar e putintel cam evident zgomotul. Asta e, se pare ca Olympus mai are de adus imbunatatiri la capitolul zgomot.

Am uitat sa fac o precizare, zgomotul de imagine poate creste si o data cu marirea tipmului de expunere nu numai cu cresterea valorii ISO.
mihnea sim
Dap, e mare, seamana mai degraba cu unul de iso 200, dar e explicabil. Noiseul apare mai ales in zonele de shadows, ori tu ai foarte multe in imaginea ta. Daca te uiti pe petalele de floare, acolo vei vedea ca e mai redus.
vladam
Alt exemplu pentru ISO 100, de data asta e mai luminata poza (fara ajustari precum Photoshop) http://fc01.deviantart.com/fs16/f/2007/122...t_by_vladam.jpg
andreibobia
Cam mare zgomotul pt ISO 100, pe Nikon asa arata pozele la ISO 800 sau ISO 1600.
Gabi Udrea
Ei da dar nu poti compara un senzor de DSLR cu unul pus pe un P&S long zoom. smile.gif
andreibobia
Si tu ai dreptate.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.