Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Intrebare
FOTOdigital.ro Forum > FOTO DIGITAL > Tehnica Fotografica
clusty
Buna,

Fiind incepator in ale fotografiei ma intrebam cum se obtin efectele ca in poza asta?

http://fotodigital.ro/fullfoto.php?foto=18093

Apa pare laptoasa cumva, iar reflexiile ciudate.

Multumiri anticipate pentru raspunsuri
mihnea sim
Timp de expunere mare. Comuta in modul Tv (time value) si seteaza o valoare cat mai mare (cateva secunde), avand grija ca atunci cand apesi pana la jumatate sa nu iti apara un numar scris cu rosu (precum +2 scris cu rosu). Asta inseamna ca valoarea aleasa e prea mare si scena va iesi supraexpusa. Bineinteles, depinde de aparat felul in care te va anunta de acest lucru.

Autorul are insa si secretele lui smile.gif.. presupun ca a folosit si ceva filtre graduale.
clusty
Ai putea fi ceva mai expolicit.

Bag seama ca apa din poza are valuri, dar nu sunt sigur ca rezultatul va fi la fel.
Cat despre filtrele graduale am priceput in felul urmator: faci 2 poze una pentru highlights alta pentru shadows si le combini in PS.
Asta este?
gabriell
Nu este vorba de nici o combinatie in PS. Mihnea se referea la folosirea filtrelor graduale (fizice, nu soft).

Genul acesta de fotografie se face cu un timp de expunere foarte lung combinat cu o diafragma inchisa plus, eventual, filtre ND si graduale.

Despre filtre graduale (degrade) citeste aici
FAV
QUOTE(clusty @ 3 Jan 2007, 07:53)
Cat despre filtrele graduale am priceput in felul urmator: faci 2 poze una pentru highlights alta pentru shadows si le combini in PS.
Asta este?

ceea ce ai auzit tu se refera la bracketing, la tehnica HDR (High Dynamic Range), nu la filtre graduale.
Bracketing-ul se poate face pentru expunere sau pentru distanta (pe focus manual) si aparatul trebuie sa stie sa faca mai multe poze cu un anumit pas intre parametri (expunere, respectiv distanta focala).
aceste poze se combina cu photomatix de exemplu si o sa ai o poza expusa perfect.
pentru lamuriri in legatura cu HDR vezi
linkul asta

mihnea s-a referit (asa cum spune si gabriel) la niste filtre care se atasaza la aparat.
clusty
Merci mult de link.
As vrea sa intreb daca efectul unui filtru degrade gri ar fi la fel cu a lua 2 poze expuse bine pentru cele 2 zone so facut un merge in PS (are ceva soi de chestie sa faca merge-ul sub forma unui degradeu).
gabriell
Se poate face si in PS dar e mult mai complicat. Cel mai simplu e filtru direct pe obiectiv.
Spor.
TRex_LioN
ma ajutati si pe mine cum folosesc timpi de expunere la fotografii,cand si unde as putea folosi timpul de expunere pentru o fotografie buna....diferente intre timpi.....comparatii dintre fotografii....ceva sit....pls
Gabi Udrea
Trex ma tem ca nu inteleg intreabrea ta. smile.gif
"cand si unde as putea folosi timpul de expunere pentru o fotografie buna"

Timpul de expunere il folosesti defiecare data cand faci o poza. Timpul de expunere e durata de timp cat pelicula/senzorul digital e expus/a la lumina. Acest timp se stabileste in functie de conditiile de iluminare, valoarea diafragmei si sensibilitatea ISO. Gasirea armoniei intre aceste elemente conduce la o expunere corecta. Aceasta insemnand ca imaginea sa nu fie nici supraexpusa nici subexpusa.

Relatia dintre timpul de expunere si diafragma este importanta. Un timp de expunere scurt (exmp. 1/1000) iti va "ingheta" miscarea, pe cand unul mai lung (1/30 ; 1/60) iti va da senzatia de viteza. In cadrele cu apa unor rauri iti va produce senzatia de catifelare a apei.
Apoi o valoare mare a diafragmei (F1,4 ; F1,8 ; F2) iti va ingusta campul de profunzime, pe cand o valoare mica (F11, F16 , F22) a diafragmei iti va adanci campul de profunzime.

Astfel ca: (Exemplu) F1,4 si f1/2000 = F16 si f1/15 Ambele situatii iti vor rezulta (avand aceasi iluminare) o expunere corecta. Insa prima va fi clara pe o zona foarte ingusta, exact pe subiect, pe cand la cea de a doua zona clara va fi atat pe subiect cat si inaintea si in spatele sau. (Trebuie tinut minte ca (,) campul de profunzime difera de la obiectiv la obiectiva, si se ingusteaza odata cu cresterea distantei focale).

Doar ca toate acestea sunt detalii tehnice. Avand aparate automate, lumea nu-si mai bate capul cu ele, cel putin nu incepatorii. Insa pentru a obtine imaginii mai calitative e nevoie si de ceva cunostinte de estetica. >>> CLICK AICI <<<
gabriell
Folosirea prioritatii de timp se foloseste functie de ceea ce vrei sa obtii in fotografie. Trebuie sa stii ce urmaresti ca sa stii ce timp ai nevoie. Daca doresti o fotografie in care apa sau o masina sa fie "incremenite" ,asa cum spune Gabi Udrea, vei folosi un timp scurt de 1/1000...1/4000 sau cat iti permite aparatul. Daca in schimb vrei o imagine cu apa laptoasa, cursa sau o masina cu "coada" asemenea unei comete va trebui sa folosesti un timp lung 1/30 in jos.
Atentie la alte probleme care apar la folosirea timpului lung si anume miscarea aparatului ce duce la neclaritatea imaginii. Se spune ca, pentru a nu-ti iesi miscata fotografia atunci cand fotografiezi din mana , trebuie sa folosesti un timp de expunere de cel mult 1/distanta focala. De exemplu, daca ai un obiectiv de 50 va trebui sa folosesti timpi de la 1/50 in sus(1/60, 1/125, 1/500....). Daca folosesti o focala de 200 va trebui sa folosesti un timp de 1/200 (1/250, 1/500, 1/1000.....). Atentie insa si la factorul de multiplicare, adica un odiectiv de 200mm pus pe un canon 350D va fi echivalentul unui obiectiv de 320mm pus pe un aparat pe film(sau senzor full frame) , deci timpul de expunere va trebui sa inceapa de la 1/320 (1/500, 1/1000).

Personal folosesc prioritatea de diafragma( Av). Adica eu setez diafragma functie de cata profunzime vreau sa am in fotografie si aparatul calculeaza timpul. In acelasi timp, insa, sunt atent si la ce timp de expunere imi calculeaza aparatul astfel incat, daca e prea lung, sa nu imi iasa fotografii miscate. Daca nu sunt multumit mai deschid diafragma sau mai maresc ISO(asta pe digital). Sau folosesc trepiedul.

CORECTARE. In penultimul paragraf Gabi Udrea a vrut sa spuna F1:4 , T 1/2000 = F1:16, T1/15...

Spor!
TRex_LioN
merci pentru informatie.....dau o bere beer.gif
Gabi Udrea
QUOTE(gabriell @ 18 Jan 2007, 12:55)
CORECTARE. In penultimul paragraf Gabi Udrea a vrut sa spuna F1:4 , T 1/2000 = F1:16, T1/15...

Asa e! beer.gif
TRex_LioN
vreau sa mi iau un apara semi prof si nu stiu ce sa fac.......ce sa aleg sony h5 sau un fuji S6500
Gabi Udrea
Dintre cele doua modele Fuji clar ! Are cateva avantaje enorme. Inclusiv formatul RAW. Sony nu are nici macar TIFF. In plus Sony are CCD mai mic dar cu mai multi pixeli decat Fuji, cu siguranta si mai mult zgomot. Se stie cat de bine sta senzorul SuperCCD de la Fuji la acest capitol.
TRex_LioN
as dori sa stiu daca ati auzit de firma hitachi si ce parere aveti de aceasta firma......binenteles in domeniul aparatelor foto......multumesc
Gabi Udrea
N-as recomanda-o. Stiu de ea din segmentul VCR si Camcorder, dar foto ? huh.gif
Tiberius
Aparat foto Hitachi? Dupa un google am gasit 2 aparate scoase din productie. Uita de ele!
buddhy
Sunt inca incepator in fotografie si PS si as vrea sa stiu cum se face acest efect? http://img214.imageshack.us/img214/4766/sa...ntamariats5.jpg (ii citez poza lui eduard8. Sper ca nu te superi). Efectul acesta din imprejurul fotografiei, aici alb, in alte dati negru, cum se face?
robog00
Eu nu vad poza din link-ul de mai sus. Se pare ca nu mai exista...
andreibobia
Nici la mine nu merge.
Gabi Udrea
E simplu mai ! laugh.gif
Vedeti ca denumire pozei are ... (3puncte) le stergeti si gata aveti poza. biggrin.gif
buddhy
da, fara cele 3 puncte, dar nu imi iese sa postez fara ele. Adica, incerc sa pun linkul si automat serverul imi pune cele 3 puncte acolo. In fine, e linkul de mai devreme fara cele 3 puncte.
Gabi Udrea
buddhy
laugh.gif laugh.gif laugh.gif multumesc gabi
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.