Fotodigital.ro Fotocamera.ro

Welcome Guest ( Log In | Register )

4 Pages V  < 1 2 3 4 >  
Reply to this topicStart new topic
> Am multe semne de intrebare..., Astept sfaturi de la cunoscatori
basrutten
post 12 Apr 2006, 07:06
Post #41


Junior member
*

Group: Members
Posts: 20
Joined: 29-Mar 06
Member No.: 2.838



QUOTE(mihnea sim @ 11 Apr 2006, 08:19)
"la aparatul meu F-number este in intervalul 2.8-4.8."

Nup.. pe aparat scrie valorile minime f (adica deschizaturile maxime ale diafragmei) in wide si tele. (adica ai 2.8 minim in wide si 4.8 minim in tele). Cu cat valorile astea sunt mai mici, cu atat obiectivul este mai luminos, si deci.. mai bun (a se vedea canon G6 cu f/2.0 - 3.0 dintre compacte. Adica 2.0 in wide (focala minima) si 3.0 in tele (focala maxima sau zoom maxim)). Desigur.. pt SLR daca nu ma insel exista si obiective de f:1.4

Referitor la f-maxim sau inchiderea minima.. aceasta nu e asa de important de specificat pe obiectiv.. pt ca mai toti au reusit sa isi 'inchida' diafragmele suficient biggrin.gif Probabil ai f:8.0 maxim. DEci ai f:2.4 - 8.0 in wide si f:4.8 - 8.0 in tele.

multumesc mihnea
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mihnea sim
post 12 Apr 2006, 09:24
Post #42


Golden Member
*****

Group: Members
Posts: 1.999
Joined: 3-Sep 04
From: Buc, Alexandria
Member No.: 1.216



cu placere smile.gif


--------------------
a510,a95,smena 8m, zenit ttl
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nadiamihu
post 28 Apr 2006, 03:58
Post #43


Senior Member
****

Group: Members
Posts: 875
Joined: 22-Mar 06
From: Timisoara
Member No.: 2.813



Cum e mai bine sa fac: prelucrez imaginea si apoi ii modific dimensiunile sau invers, mai intai o redimensionez si apoi o prelucrez?
Instinctiv as fi ales prima varianta dar am observat ca prin redimensionare pierzandu-se din calitate fotografia arata mai rau si poate ar fi mai nimerit sa fac invers.

voi cum faceti?

merci beer.gif


--------------------
canon 400d,
canon a620

fotografiile mele pe fotolitera
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dizzu
post 28 Apr 2006, 08:41
Post #44


Senior Member
****

Group: Members
Posts: 521
Joined: 3-Mar 06
From: Bucuresti
Member No.: 2.756



Parerea mea, care mi se pare destul de logica, ca intai prelucrarea si apoi redimensionare. Deaoarece, probabil ca vrei imaginea prelucrata si la dimensiuni mai mari, pentru orice eventualitate: print,etc. Cred ca ajungi sa pierzi mai mult din calitate daca prelucrezi o imagine mai mica.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
to3oths
post 28 Apr 2006, 11:34
Post #45


Golden Member
*****

Group: Special Members
Posts: 2.168
Joined: 9-Jan 05
From: Craiova, Romania / Corfu, Grecia
Member No.: 1.596



Instinctul nu te inseala, Nadia! smile.gif Asa sa faci.


--------------------
HP 945 Photosmart - un tun cu 350De bile

Vizitati TravelCorfu.ro
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mihnea sim
post 28 Apr 2006, 15:18
Post #46


Golden Member
*****

Group: Members
Posts: 1.999
Joined: 3-Sep 04
From: Buc, Alexandria
Member No.: 1.216



Prelucreaza in format mare si salveaza si asa, pentru orice eventualitate. Daca te bucuri de spatiu mult.. las-o in PSD.. iar daca pe deasupra ai si un aparat care suporta raw, trage cadrele importante in acest format brut.

Pentru redimensionari, ai grija la algoritmii utilizati de soft (Bicubic, Bicubic smoother, Bicubic sharper <favoritul meu>, Nearest Neighbour etc.). Ii gasesti la Image-> Image size sau la 'Save for Web...'.

Cu placere smile.gif


--------------------
a510,a95,smena 8m, zenit ttl
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nadiamihu
post 28 Apr 2006, 19:55
Post #47


Senior Member
****

Group: Members
Posts: 875
Joined: 22-Mar 06
From: Timisoara
Member No.: 2.813



Multumesc tuturor pentru raspunsuri! dau o e-bere beer.gif
biggrin.gif


--------------------
canon 400d,
canon a620

fotografiile mele pe fotolitera
Go to the top of the page
 
+Quote Post
basrutten
post 7 May 2006, 16:47
Post #48


Junior member
*

Group: Members
Posts: 20
Joined: 29-Mar 06
Member No.: 2.838



salut

am citit o prezentare la NIKON D 50 si va rog sa imi clarificati urmatoarele aspecte:

1.cat de important este WB fine tunning?

2.ce inseamna "flash coverage"?

3.autofocus "TTL detection"?

4.importanta "AF assist lamp"

5.importanta "orientation sensor"

6.importanta "metering"


Va multumesc
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Gabi Udrea
post 7 May 2006, 17:20
Post #49


Moderator
*****

Group: Special Members
Posts: 3.934
Joined: 22-Aug 04
From: www.fotodigital.ro
Member No.: 1.184



1. O foarte buna explicatie poti gasi aici > http://www.kenrockwell.com/tech/whitebalance.htm

2. Flash Coverage = distanta si/sau unghiului de acoperire a luminii blitzului.

3. Probabil detectarea bliturilor cu sistem TTL. (Pentru asta e nevoie sa consulti manualul pentru detalii)

4. AF assist lamp = Este o lampa suplimentara, care se aprinde atunci cand nu este suficienta lumina pentru a focaliza corect. Poate fi extrem de utila.

5. E un sistem automat, care semnaleaza aparatului faptul ca fotografia facuta e pe verticala si nu pe orizontala. E posibil sa ti-o si intoarca automat. (Pentru asta tot de manual e nevoie)

6. Metering = masurarea luminii pentru starbilirea timpului de expunere si/sau a valorii diafragmei. Aceasta se face in multe feluri in functie de aparat, spot, average, multi-spot, matrix (Tot la manual ajungem.)


Mai multe detalii poti obtine de la cei care poseda deja un astfel de aparat.
Manualul il poti lua de aici > http://www.nikonusa.com/pdf/manuals/noprin..._en_noprint.pdf

This post has been edited by Gabi Udrea: 7 May 2006, 17:27


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mihnea sim
post 7 May 2006, 18:37
Post #50


Golden Member
*****

Group: Members
Posts: 1.999
Joined: 3-Sep 04
From: Buc, Alexandria
Member No.: 1.216



QUOTE(basrutten @ 7 May 2006, 16:47)
5.importanta "orientation sensor"

Da, roteste automat fotografia in functie de pozitia camerei. E lipsit de importanta accesoriul, oricum o poti invarti la postprocesare.


autofocus "TTL detection" = focalizare pe sistem de feedback, contrastul imaginii este transmis procesorului camerei care analizeaza si retransmite lentilei comenzi de corectie pana contrastul atinge punctul maxim. Din ce am citit, chipul acesta ar fi continut in obiectiv pt TTL si in camera in cazul AIAF-ului. In cazul AIAF-ului presupun ca e ceva mai lenta, dar ai mai multe optiuni (cum ar fi alegerea unui punct de focus din cele furnizate de camera)


--------------------
a510,a95,smena 8m, zenit ttl
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zeth
post 9 May 2006, 20:47
Post #51


Junior member
*

Group: Members
Posts: 13
Joined: 28-Apr 06
Member No.: 2.946



va salut!

Legat de ce discutati mai sus, mie mi se pare mai bine sa o redimensionezi si apoi sa o prelucrezi tocmai din motiv ca daca o prelucrezi si apoi o redimensionezi(jpeg) se pierd "chestii".Daca o lasi tot psd cred ca nu conteaza rolleyes.gif ...parerea mea.

O intrebare am si eu. Cum folosesc sistemul de masurare a luminii, adica setarea aperturii si a timpului de expunere?
Am la aparat evaluative, center weighted avg, si spot, stiti cumva ce inseamna si cum se folosesc?

2(defapt 2 intrebari biggrin.gif ) Mai am o functie MF si din cate m-am prins eu asa se seteaza distanta focala(sper ca nu am zis o prostie)
Adica am ceva de genul "o anumita valoare" ..............infinit ; si din cate am observat astfel setez regiunea pe care vreau sa pun focusul , adica mai in prim plan sau in fundal (sper ca m-am exprimat corect)

Multumesc
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mihnea sim
post 9 May 2006, 20:57
Post #52


Golden Member
*****

Group: Members
Posts: 1.999
Joined: 3-Sep 04
From: Buc, Alexandria
Member No.: 1.216



Nu.. chestiile acelea se pierd la orice redimensionare. Nivelul de 'pierdere al chestiilor' depinde de modul de redimensionare. IrfanView are cele mai multe moduri.. vreo 5 in total. (B-spline, nearest neighbour, hermite, etc.).. diferentele insa sunt sensibile.

evaluative, center weighted avg, si spot - astea tin de modul in care aparatul expune automat. Evaluative - are in memoria sa o combinatie de matrici (adica patratele cu diferite luminozitati). In functie de imaginea ta, el alege cea mai apropiata 'matrice' din memoria sa si expune conforma acesteia. La center weighted e cam acelasi lucru, dar acorda si o oarecare importanta luminozitatii zonei centrale. Spot.. adica expune numai conform zonei care se afla in acel patratel desenat de camera pe lcd. De obicei e in centru, dar la unele camere se poate seta sa corespunda cu 'patratelul' de focus.
Astea tin insa de expunerea automata a aparatului! (modurile Auto, P, Tv,Av). In modul M ai control total asupra expunerii. Elemente care cresc expunerea: cresterea timpului, cresterea sensibilitatii (ISO), cresterea aperturii (spre ex. de la F:8.0 la f:2.6 (val. raportului = apertura / numitor mic = raport mare)) Fiecare modificare a unora din aceste valori are avantajele/dezavantajele ei.. e mai mult de vb aici, daca nu gasesti pe nicaieri, intreaba aici.


--------------------
a510,a95,smena 8m, zenit ttl
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mihnea sim
post 9 May 2006, 21:02
Post #53


Golden Member
*****

Group: Members
Posts: 1.999
Joined: 3-Sep 04
From: Buc, Alexandria
Member No.: 1.216



MF e manual focus. Specifici distanta pana la subiect (0.5m, .. 2m.. 10m .. infinit), iar la acea distanta fata de aparat vei avea punctul maxim de acuratete al imaginii = focus. Distanta de focus se mai intinde o treime in fata si doua treimi in spate fata de punctul maxim de sharpness, e invers proportionala cu apertura (F:8.0 - multe planuri focalizate, f:2.6 = putine pl. foc.) si direct proportionala cu distanta fata de subiect. Cu cat e mai indepartat, cu atat vei avea mai multe elemente in focus "pe langa el".

Nu prea are legatura cu focala, aceea sufera ceva modificari ca o consecinta, insa sunt neglijabile. (ceva de genul +/- 0.1 mm)
---------
Nusht ce aparat ai.. dar la unele, daca esti pe focalizarea automata, apesi butonul de shutter pana la jumatate, iar in acest timp apesi si pe MF, vei trece in modul de focalizare manuala, insa presetat cu valoarea aleasa de autofocus. Pretty neat smile.gif

This post has been edited by mihnea sim: 9 May 2006, 21:04


--------------------
a510,a95,smena 8m, zenit ttl
Go to the top of the page
 
+Quote Post
basrutten
post 10 May 2006, 12:52
Post #54


Junior member
*

Group: Members
Posts: 20
Joined: 29-Mar 06
Member No.: 2.838



QUOTE(mihnea sim @ 7 May 2006, 18:37)
QUOTE(basrutten @ 7 May 2006, 16:47)
5.importanta "orientation sensor"

Da, roteste automat fotografia in functie de pozitia camerei. E lipsit de importanta accesoriul, oricum o poti invarti la postprocesare.


autofocus "TTL detection" = focalizare pe sistem de feedback, contrastul imaginii este transmis procesorului camerei care analizeaza si retransmite lentilei comenzi de corectie pana contrastul atinge punctul maxim. Din ce am citit, chipul acesta ar fi continut in obiectiv pt TTL si in camera in cazul AIAF-ului. In cazul AIAF-ului presupun ca e ceva mai lenta, dar ai mai multe optiuni (cum ar fi alegerea unui punct de focus din cele furnizate de camera)

va multumesc gabi+mihnea

s72.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zeth
post 13 May 2006, 00:57
Post #55


Junior member
*

Group: Members
Posts: 13
Joined: 28-Apr 06
Member No.: 2.946



hello, it's me again biggrin.gif , revin cu niste intrebari:
1. cum faceti voi la fotografiile alea in special, nuduri ,portrete in care se pun niste umbre sau nu stiu cum se numes pe subiect?
uite si unul din multele exemple: http://www.fotodigital.ro/detaliufoto.php?...15231&fromcat=1 sau http://www.fotodigital.ro/detaliufoto.php?...13164&fromcat=1

2. cum se face efectul ala de blur...hmm nu stiu sa explic, era o poza cu un cerb(nu mai stiu dc am vazut-o aici sau nu).Cerbul nu era in miscare( efectul ala stiu cum se face).Se vedea o pusca in foreground si totul era blurat biggrin.gif spre cerb si dadea senzatia ca acum trage in cerb sau se apropia foarte repede de cerb (adica un fel de V spre cerb coltul V-ului era in cerb..)...nu stiu daca ati inteles ceva...daca nu ati inteles o sa caut poza, sper sa o gasesc.

P.S. @mihnea sim, folosesc canon a 610 unsure.gif

Multumesc beer.gif

later: uite ca am gasit o fotografie in genul celei cu cerbul; efectul era ca in fotografia 9: http://forum.digitalworld.ro/index.php?act...=ST&f=60&t=3841

This post has been edited by zeth: 13 May 2006, 01:00
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Gabi Udrea
post 13 May 2006, 01:38
Post #56


Moderator
*****

Group: Special Members
Posts: 3.934
Joined: 22-Aug 04
From: www.fotodigital.ro
Member No.: 1.184



1. Nu e vorba de a aplica pe subiect umbre, ci de iluminare cu 2 sau mai multe lampi. Lumina Principala + lumina de contur. Ori 2 lumini principale + una de background. Depinde mult de subiectul pe care il ai, de marimea/culoarea incaperii si reflexiile acesteia.

2. Efectul aplicat poate fi Motion Blur sau Radial Zoom. Se poate executa destul de usor in PS.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zeth
post 13 May 2006, 01:43
Post #57


Junior member
*

Group: Members
Posts: 13
Joined: 28-Apr 06
Member No.: 2.946



ohmy.gif aaaaa, ok merci, din PS se poate face asta? adica referitor la intrebarea 1
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Gabi Udrea
post 13 May 2006, 01:49
Post #58


Moderator
*****

Group: Special Members
Posts: 3.934
Joined: 22-Aug 04
From: www.fotodigital.ro
Member No.: 1.184



Probabil ca da. Aproximativ orice se poate face din PS, problema e ca va trebui sa cauti un tutorial bine documentat.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mihnea sim
post 14 May 2006, 15:08
Post #59


Golden Member
*****

Group: Members
Posts: 1.999
Joined: 3-Sep 04
From: Buc, Alexandria
Member No.: 1.216



la 1 in general e joaca cu expunerea.. cu zonele de lumina..
La exemplul cu trenul de la 2) e de fapt o expunere mai lunga (>1sec ) si schimbarea focalei in acest interval de timp prin invartirea inelului. Din pacate acest lucru e posibil doar la slr-uri si unele slr-like-uri.

PS: a610 e un aparat compact f. bun!


--------------------
a510,a95,smena 8m, zenit ttl
Go to the top of the page
 
+Quote Post
arlanda_black
post 1 Jun 2006, 21:19
Post #60


Junior member
*

Group: Members
Posts: 12
Joined: 19-May 06
Member No.: 3.004



Care sunt diferentele intre un ap compact si un slr?


--------------------
Canon A520
Go to the top of the page
 
+Quote Post

4 Pages V  < 1 2 3 4 >
Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



Lo-Fi Version Time is now: 17 Nov 2019 - 07:34